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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha : |
11/04/2019 |
Actualizado : |
11/04/2019 |
Tipo de producción científica : |
Trabajos en Congresos/Conferencias |
Autor : |
BRITO, G.; LAGOMARSINO, X. |
Afiliación : |
GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; XIMENA MARIA LAGOMARSINO LARRIERA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Caracterización de la terneza y métodos para predicción de la misma utilizando mediciones in vivo y postmortem (características carniceras, ph, temperatura y color de la carne) |
Fecha de publicación : |
2010 |
Fuente / Imprenta : |
ln: INIA TACUAREMBÓ. INSTITUTO NACIONAL DE CARNES. Calidad de carnes. SEMINARIO DE ACTUALIZACIÓN TÉCNICA, 20-21 de setiembre, Tacuarembó, 2010. Montevideo (Uruguay): INIA, 2010. |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
El presente informe se divide en cuatro capítulos, donde el primero muestra los resultados de obtenidos a partir de tres estudios donde se evalúa el efecto de diversos sistemas de alimentación sobre la calidad de la carne. Efecto del sistema de alimentación en base a pastura vs. concentrados en la terminación y antioxidantes en la composición de ácidos grasos, color y calidad de la carne bovina Uruguaya: Realini, C., Duckett, S., Brito, G., Dalla Rizza, M., de Mattos, D. Efecto de diversas dietas en características de la canal y de la calidad de la carne en novillos del Uruguay: Brito, G.,Del Campo, M., Soares de Lima, J.M., San Julián, R. Evaluación de diferentes alternativas de terminación – suplementación y engorde a corral sobre la performance animal y la calidad de la canal y carne de novillos Hereford: M. Beriau, E. Iriarte, J., Tucci, J. Franco, O. Feed, A. Simeone, V. Berreta, G. Brito, R. San Julián, M. del Campo, D. Chalkling. El segundo se basa en el estudio de los efectos de la insensibilización y la estimulación eléctrica. Efecto del sistema del sistema de insensibilización y la estimulación eléctrica en la calidad de la carne bajo condiciones comerciales de la carne vacuna en Uruguay: Brito, G., Fiol, C., Soares de Lima, J. M., del Campo, M. El tercero se centra en la evaluación de un método no invasivo portátil de video imagen, Hunter Lab System (BeefCam), que contiene un software que permite predecir la terneza de la carne basado en medidas de la canal que son tomadas por CVS (Computer Vision System), junto con medidas de color del músculo y grasa. Evaluación del un sistema de análisis por video imagen (CVS) equipado con un módulo BeefCam para la predicción de la terneza de la carne vacuna: D. J. Vote, B. Cunha, K. E. Belk, J. A. Scanga, G. Brito, D. de Mattos, G. Pigurina, R. Robaina. El capitulo restante, basado en dos trabajos muestra estudios para determinar la predicción y selección de canales a partir de características post mortem. Predicción de la terneza a través de características post mortem: G. Brito, C. Jimenez de Aréchaga, M. I. Pravia, M. Xavier, R. San Julián, M. del Campo, J. M. Soares de Lima. MenosEl presente informe se divide en cuatro capítulos, donde el primero muestra los resultados de obtenidos a partir de tres estudios donde se evalúa el efecto de diversos sistemas de alimentación sobre la calidad de la carne. Efecto del sistema de alimentación en base a pastura vs. concentrados en la terminación y antioxidantes en la composición de ácidos grasos, color y calidad de la carne bovina Uruguaya: Realini, C., Duckett, S., Brito, G., Dalla Rizza, M., de Mattos, D. Efecto de diversas dietas en características de la canal y de la calidad de la carne en novillos del Uruguay: Brito, G.,Del Campo, M., Soares de Lima, J.M., San Julián, R. Evaluación de diferentes alternativas de terminación – suplementación y engorde a corral sobre la performance animal y la calidad de la canal y carne de novillos Hereford: M. Beriau, E. Iriarte, J., Tucci, J. Franco, O. Feed, A. Simeone, V. Berreta, G. Brito, R. San Julián, M. del Campo, D. Chalkling. El segundo se basa en el estudio de los efectos de la insensibilización y la estimulación eléctrica. Efecto del sistema del sistema de insensibilización y la estimulación eléctrica en la calidad de la carne bajo condiciones comerciales de la carne vacuna en Uruguay: Brito, G., Fiol, C., Soares de Lima, J. M., del Campo, M. El tercero se centra en la evaluación de un método no invasivo portátil de video imagen, Hunter Lab System (BeefCam), que contiene un software que permite predecir la terneza de la carne basado en medidas de la canal que s... Presentar Todo |
Palabras claves : |
CALIDAD DE CARNE; INSENSIBILIZACIÓN Y ESTIMULACIÓN ELÉCTRICA; PREDICCIÓN Y SELECCIÓN DE CANALES; SISTEMAS DE ALIMENTACIÓN; TERNEZA DE LA CARNE. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/12618/1/CALIDAD-DE-CARNE-2010P49-95.pdf
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Marc : |
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INIA Tacuarembó (TBO) |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha actual : |
03/09/2019 |
Actualizado : |
28/04/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
RABAZA, A.; BANCHERO, G.; CAJARVILLE,C.; ZUNINO, P.; BRITO, A.; REPETTO, J.; FRAGA, M. |
Afiliación : |
ANA VIRGINIA RABAZA MARTINEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GEORGGET ELIZABETH BANCHERO HUNZIKER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CECILIA CAJARVILLE, Departamento de Nutrición Animal, Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, San José, Uruguay; PABLO ZUNINO, MEC/ IIBCE (Instituto de Investigaciones de Ciencias Biológicas "Clemente Estable"), Montevideo, Uruguay.; Departamento de Nutriciion Animal, Instituto de Produccion Animal, Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42.5, San José 80100, Uruguay.; JOSE LUIS REPETTO CAPELLO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.//Departamento de Bovinos, Instituto de Producción Animal, Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, Ruta 1 km 42, CP 80100 San José, Uruguay.; MARTIN FRAGA COTELO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Effects of feed withdrawal duration on animal behaviour, rumen microbiota and blood chemistry in feedlot cattle: implications for rumen acidosis. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Animal, Volume 14 , Issue 1 , January 2020 , pp. 66 - 77. DOI: https://doi.org/10.1017/S1751731119001538 |
DOI : |
10.1017/S1751731119001538 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 22 October 2018 // Accepted 13 June 2019. |
Contenido : |
Abstracts: Feed withdrawal ( FW ) is a frequent issue in open outdoor feedlot systems, where unexpected circumstances can limit the animals? access to food. The relationship among fasting period, animal behaviour during feed reintroduction ( FR ) and acidosis occurrence has not been completely elucidated. Twenty steers fitted with rumen catheters were fed a high-concentrate diet (concentrate : forage ratio 85 : 15) and were challenged by a protocol of FW followed by FR. The animals were randomly assigned to one of the four treatments: FW for 12 h ( T12 ), 24 h ( T24 ), 36 h ( T36 ) or no FW (control group) followed by FR. The steers? behaviour, ruminal chemistry, structure of the ruminal microbial community, blood enzymes and metabolites and ruminal acidosis status were assessed. Animal behaviour was affected by the FW?FR challenge (P<0.05). Steers from the T12, T24 and T36 treatments showed a higher ingestion rate and a lower frequency of rumination. Although all animals were suspected to have sub-acute ruminal acidosis ( SARA ) prior to treatment, a severe case of transient SARA arose after FR in the T12, T24 and T36 groups. The ruminal pH remained below the threshold adopted for SARA diagnosis (pH value=5.6) for more than three consecutive hours (24, 7 and 19 h in the T12, T24 and T36 treatments, respectively). The FW?FR challenge did not induce clinical acute ruminal acidosis even though steers from the T36 treatment presented ruminal pH values that were consistent with this metabolic disorder (pH threshold for acute acidosis=5.2). Total mixed ration reintroduction after the withdrawal period reactivated ruminal fermentation as reflected by changes in the fermentation end-products. Ruminal lactic acid accumulation in steers from the T24 and T36 treatments probably led to the reduction of pH in these groups. Both the FW and the FR phases may have altered the structure of the ruminal microbiota community. Whereas fibrolytic bacterial groups decreased relative abundance in the restricted animals, both lactic acid producer and utiliser bacterial groups increased (P<0.05). The results demonstrated a synchronisation between Streptococcus (lactate producer) and Megasphaera (lactate utiliser), as the relative abundance of both groups increased, suggesting that bacterial resilience may be central for preventing the onset of metabolic disturbances such as ruminal acidosis. A long-FW period (36 h) produced rumen pH reductions well below and lactic acid concentration increased well above the accepted thresholds for acute acidosis without any perceptible clinical signs. MenosAbstracts: Feed withdrawal ( FW ) is a frequent issue in open outdoor feedlot systems, where unexpected circumstances can limit the animals? access to food. The relationship among fasting period, animal behaviour during feed reintroduction ( FR ) and acidosis occurrence has not been completely elucidated. Twenty steers fitted with rumen catheters were fed a high-concentrate diet (concentrate : forage ratio 85 : 15) and were challenged by a protocol of FW followed by FR. The animals were randomly assigned to one of the four treatments: FW for 12 h ( T12 ), 24 h ( T24 ), 36 h ( T36 ) or no FW (control group) followed by FR. The steers? behaviour, ruminal chemistry, structure of the ruminal microbial community, blood enzymes and metabolites and ruminal acidosis status were assessed. Animal behaviour was affected by the FW?FR challenge (P<0.05). Steers from the T12, T24 and T36 treatments showed a higher ingestion rate and a lower frequency of rumination. Although all animals were suspected to have sub-acute ruminal acidosis ( SARA ) prior to treatment, a severe case of transient SARA arose after FR in the T12, T24 and T36 groups. The ruminal pH remained below the threshold adopted for SARA diagnosis (pH value=5.6) for more than three consecutive hours (24, 7 and 19 h in the T12, T24 and T36 treatments, respectively). The FW?FR challenge did not induce clinical acute ruminal acidosis even though steers from the T36 treatment presented ruminal pH values that were consistent with ... Presentar Todo |
Palabras claves : |
ACIDOSIS RUMINAL; ENGORDE DE BOVINOS; FATTENING; FOOD RESTRICTION; LIVESTOCK; PLATAFORMA DE SALUD ANIMAL; RESTRICCIÓN NUTRICIONAL; RUMINAL ENVIRONMENT; SUB-ACUTE RUMINAL ACIDOSIS. |
Thesagro : |
COMPORTAMIENTO ANIMAL; GANADO BOVINO. |
Asunto categoría : |
L02 Alimentación animal |
Marc : |
LEADER 03782naa a2200349 a 4500 001 1060132 005 2021-04-28 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1017/S1751731119001538$2DOI 100 1 $aRABAZA, A. 245 $aEffects of feed withdrawal duration on animal behaviour, rumen microbiota and blood chemistry in feedlot cattle$bimplications for rumen acidosis.$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aArticle history: Received 22 October 2018 // Accepted 13 June 2019. 520 $aAbstracts: Feed withdrawal ( FW ) is a frequent issue in open outdoor feedlot systems, where unexpected circumstances can limit the animals? access to food. The relationship among fasting period, animal behaviour during feed reintroduction ( FR ) and acidosis occurrence has not been completely elucidated. Twenty steers fitted with rumen catheters were fed a high-concentrate diet (concentrate : forage ratio 85 : 15) and were challenged by a protocol of FW followed by FR. The animals were randomly assigned to one of the four treatments: FW for 12 h ( T12 ), 24 h ( T24 ), 36 h ( T36 ) or no FW (control group) followed by FR. The steers? behaviour, ruminal chemistry, structure of the ruminal microbial community, blood enzymes and metabolites and ruminal acidosis status were assessed. Animal behaviour was affected by the FW?FR challenge (P<0.05). Steers from the T12, T24 and T36 treatments showed a higher ingestion rate and a lower frequency of rumination. Although all animals were suspected to have sub-acute ruminal acidosis ( SARA ) prior to treatment, a severe case of transient SARA arose after FR in the T12, T24 and T36 groups. The ruminal pH remained below the threshold adopted for SARA diagnosis (pH value=5.6) for more than three consecutive hours (24, 7 and 19 h in the T12, T24 and T36 treatments, respectively). The FW?FR challenge did not induce clinical acute ruminal acidosis even though steers from the T36 treatment presented ruminal pH values that were consistent with this metabolic disorder (pH threshold for acute acidosis=5.2). Total mixed ration reintroduction after the withdrawal period reactivated ruminal fermentation as reflected by changes in the fermentation end-products. Ruminal lactic acid accumulation in steers from the T24 and T36 treatments probably led to the reduction of pH in these groups. Both the FW and the FR phases may have altered the structure of the ruminal microbiota community. Whereas fibrolytic bacterial groups decreased relative abundance in the restricted animals, both lactic acid producer and utiliser bacterial groups increased (P<0.05). The results demonstrated a synchronisation between Streptococcus (lactate producer) and Megasphaera (lactate utiliser), as the relative abundance of both groups increased, suggesting that bacterial resilience may be central for preventing the onset of metabolic disturbances such as ruminal acidosis. A long-FW period (36 h) produced rumen pH reductions well below and lactic acid concentration increased well above the accepted thresholds for acute acidosis without any perceptible clinical signs. 650 $aCOMPORTAMIENTO ANIMAL 650 $aGANADO BOVINO 653 $aACIDOSIS RUMINAL 653 $aENGORDE DE BOVINOS 653 $aFATTENING 653 $aFOOD RESTRICTION 653 $aLIVESTOCK 653 $aPLATAFORMA DE SALUD ANIMAL 653 $aRESTRICCIÓN NUTRICIONAL 653 $aRUMINAL ENVIRONMENT 653 $aSUB-ACUTE RUMINAL ACIDOSIS 700 1 $aBANCHERO, G. 700 1 $aCAJARVILLE,C. 700 1 $aZUNINO, P. 700 1 $aBRITO, A. 700 1 $aREPETTO, J. 700 1 $aFRAGA, M. 773 $tAnimal, Volume 14 , Issue 1 , January 2020 , pp. 66 - 77. DOI: https://doi.org/10.1017/S1751731119001538
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INIA La Estanzuela (LE) |
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